sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Kärsivä kaupunki muurin takana

Al-Ram, Länsiranta


Jerusalemista koilliseen, aivan kaupungin rajojen ulkopuolella sijaitsee kaupunki nimeltä Al-Ram. Se ei liene tuttu monille, vaikka jokin aika sitten se oli osa itäistä Jerusalemia. Vuonna 2006 moni asia Al-Ramissa kuitenkin muuttui. Siihen oli yksi, erittäin konkreettinen syy: Israelin rakentama turvamuuri, joka nyt ympäröi kaupunkia kolmelta puolelta. Muuri on Al-Ramin näkyvin maamerkki – myös vaikutuksiltaan – vastoin kaupungin omaa tahtoa.

Al-Ram muurin takana.
Al-Ramin palestiinalaiskaupunki on osa Israelin miehittämää Länsirantaa, mutta toisin kuin monet muut Länsirannan kaupungit ja kylät, sen ongelmat eivät varsinaisesti liity talojen tuhoamismääräyksiin tai väkivaltaisiin siirtokuntalaisiin, vaikka siirtokunnat sitäkin ympäröivät. Al-Ramin keskeinen ongelma on miehityksen ja sen selkeimmän merkin – muurin – takia romahtanut talous. Suuri osa asukkaista on jättänyt kaupungin, talot ovat tyhjillään ja kaupat sulkeneet ovensa. Kulkukoirat vaeltelevat tyhjillä teillä, jätteet lojuvat katujen varsilla – riutunut ja rappeutunut kaupunki on luhistumisen partaalla.

Pormestari Ali Maslamanin sanoista kuulee epätoivon hänen puhuessaan Israelin asettamista rajoituksista palestiinalaisia kohtaan – tarkastuspisteistä, erilaisista kulkuluvista ja tietenkin muurista. ”Mitä hyötyä niistä on Israelille? Kaikilla pisteillä ei ole edes sotilaita. Ne seisovat tyhjillään ja hankaloittavat palestiinalaisten elämää.”

Margareta Tham (EAPPI), poikakoulun rehtori, pormestari Ali Maslamani,
Monne Lentz (EAPPI), Bronwen Currie (EAPPI) ja Al-Ramin
kaupunginvaltuuston johtaja Muhanned Shaheen pormestarin toimistossa
.
Tällä hetkellä kaupungissa asuu noin 60 000 asukasta, mutta luku pienenee jatkuvasti. Suurella osalla heistä on myös Israelin henkilöllisyys-todistukset, jonka avulla he pystyvät nauttimaan esimerkiksi koulutus- ja terveyspalveluista Jerusalemin puolella, mutta säilyttääkseen lupansa heidän on todistettava, että heidän elämänsä keskipiste on pääkaupungissa eikä Al-Ramissa. Tämä tarkoittaa sitä, että he joutuvat maksamaan kaksia veroja (jotka Jerusalemin puolella ovat tietenkin paljon korkeammat) ja pitämään yllä asuntoa molemmissa kaupungeissa. Tästä ei luonnollisesti paljon jää jaettavaksi Al-Ramiin.

Kaupungilla ei siis käytännössä ole tuloja. Terveyspalvelut eivät toimi eikä kaupungissa ole lainkaan poliisivoimia. Tämä on johtanut rikollisuuden huimaan kasvuun. Erityisesti huumekauppa kukoistaa. Lisäksi muuri on eristänyt kaupungin, ei ainoastaan Jerusalemista, vaan myös naapurikylistä, joihin kaupungilla ja sen asukkailla luonnollisesti on läheiset suhteet. Muuri jakaa entisen pääkadun kahtia – toisella puolella Jerusalem, toisella Al-Ram. Mikä ennen oli muutamien minuuttien matka saattaa nyt kestää puolitoista tuntia, ja silloinkin kulkulupien tulee olla kunnossa ja tarkastuspisteiden sotilaiden hyvällä tuulella. Muuten matka saattaa tyssätä kokonaan. Käytännössä muuri erottaa toisistaan myös sukulaisia ja ystäviä, jotka sattuvat asumaan eri puolilla katua. Kansainvälisen tuomioistuimen mukaan[1] muuri on laiton, mutta Israel jatkaa edelleen sen rakennustöitä.

Pormestari Maslamani huokaa ja kutsuu miehitystä ”painajaismaiseksi”, mutta korostaa samalla rauhanomaista ratkaisutapaa: ”Uskon kommunikaatioon, en pommeihin. Al-Ram kaipaa ennen muuta miehityksen lopettamista. Toiseksi se kaipaa investointeja, joista tärkeimmät ovat moraalisia ja sosiaalisia. Emme kaipaa niinkään rahaa, vaan tukea, kumppaneja ja ääntämme kuuluviin.”

Kuvat ja teksti: Juhani Valkama



[1] Kansainvälinen tuomioistuin (International Court of Justice, ICJ), Legal Consequences of the Construction of a Wall in the Occupied Palestinian Territory, neuvoa-antava lausunto, ICJ Reports 2004.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti